Perinteisen eteläafrikkalaisen maalaismakkaran kypsentäminen

Perinteisen eteläafrikkalaista maalaismakkara kutsutaan nimellä Boerewors (lausutaan Buurewörs). Suora käännös tarkoittaa maanviljelijän makkaraa.

Boereworsissa on karkea koostumus joka koostuu naudasta, sianlihasta ja pienestä määrästä rasvaa. Se on todella maukasta ja makuvalikoima on laaja. Suosituimpia makuvaihtoehtoja ovat valkosipuli ja chili.

Boerewors on erityisen hyvää grillattuna ja se onkin tärkeä osa eteläafrikkalaista grillausta. Grillissä paistettuna makkaran nesteet valuvat pikkuhiljaa kuoren läpi tippuen hiilille, ja tästä nouseva tuoksu saa veden kielelle ihan jokaiselle, joka sattuu lähellä olemaan.

Vinkkejä kypsentämiseen (ohjeet tulevat myöhemmin)

Boereworsin valmistelu on helppoa. Poista makkara pakkauksesta ja kypsennä ilman lisämausteita. Sinappia, ketsuppia ja muita kastikkeita voidaan lisätä myöhemmin tarjoilun yhteydessä.

Pidä boerewors alkuperäisessä kiemuraisessa muodossaan. Älä leikkaa siitä paloja tai avaa rullaa, sillä se on helpompi kääntää kokonaisena rullana. Halsteria tai muuta käännettävää grillausvälinettä käytettäessä makkaran kokonaiseksi jättäminen helpottaa tehtävää, kun sen voi kääntää helposti ja kuoren rikkoutumisen minimoiden.

Muita tapoja kääntää boerewors on käyttää pitkäpäisiä pihtejä tai pitkää, litteää lastaa kääntäen makkara niin, ettei kuori rikkoonnu. Kääntääksesi boereworsin ympäri, avaa pihdit, liu’uta toinen puoli varovaisesti makkararullan alle, pidä makkaraa napakassa otteessa ja varovasti käännä se ympäri. Jos käytät lastaa, metodi on sama, mutta sinun pitää tukea makkararullaa kädelläsi kääntäessäsi sitä.

Jos grillaat boereworsin, ole varovainen ettei se pääse ylikypsäksi, sillä silloin siitä tulee kuivaa.

Käytä vain yhtä kypsennystapaa. Älä koskaan esimerkiksi paista boereworsia ensin uunissa ja sitten siirrä sitä paistinpannuun tai päinvastoin. Älä myöskään keitä makkaraa ennen sen paistamista.

Avain boereworsin oikeaoppiseen kokkaamiseen on oikean lämpötilan löytäminen ja käyttäminen. Lämmön tulisi olla tarpeeksi kuuma kypsentääkseen boereworsin ja jotta pinta ruskistuu, mutta ei niin kuuma, että kuori repeää ja makkara menettää mehukkuutensa. Nesteiden pitäminen makkarankuoren sisällä auttaa makkaraa kypsymään tasaisesti ja pysymään mehukkaana. Jos liian suuri osa nesteistä valuu ulos, makkarasta tulee kuivaa. Jos et pidä kovin mehukkaasta makkarasta, voit käyttää hammastikkua tai varrasta pistääksesi kuorta vähän rikki juuri ennen makkaran nostamista pois lämmöltä, ja antamalla osan nesteistä valua paistinpannulle tai grilliin. Tee tämä viime hetkellä!

Valmistusohjeet

Boerewors suositellaan kypsennettäväksi 71-asteiseksi, mutta paistomittarin pistäminen makkaraan aiheuttaa nesteiden valumisen ulos liian aikaisin aiheuttaen makkaran kuivumisen. Käytä mieluummin aistejasi havainnoimaan makkaran kypsyyttä.

Boereworsin kypsentäminen grillissä – Grillihiilet/Grillibriketit

Sytytä tuli ja odottele hiillosta. Hiilet ovat sopivan kuumia kun niiden pinnassa on valkeaa tuhkaa ja varsinaiset liekit ovat sammuneet. Paistamisen aikana boereworsista tihkuu nesteitä hiilten päälle, joka saattaa aiheuttaa hiilten syttymisen isompaan liekkiin. Tässä tapauksessa ripottele tuleen varovaisesti vettä (tai olutta) taltuttaaksesi liekit. Liian suuren vesimäärän lisääminen kerralla saa kevyen tuhkan pöllähtämään helposti.

Ritilän tai halsterin pitäisi olla viileä eikä kuuma, tai muuten makkara tarttuu grilliin. Puhdistuksen jälkeen poista ritilä grillistä jotta se voi jäähtyä. Grilli on valmis kun voit pitää kättäsi noin 10 cm sen yläpuolella 10 sekunnin ajan. Aseta ritilä hiilten päälle ja aloita boereworsin kypsentäminen. Käännä boerewors tasaisin väliajoin. Ole varovainen ettei makkarankuori rikkoonnu kääntämisen aikana. Tästä syystä halsterin käyttö on suositeltavaa. Boerewors on kypsää kun sen kummatkin puolet ovat kullanruskeita. Tämä vie normaalisti noin 20-25 min hiilillä kypsennettäessä. Liekkien yläpuolella kypsentämistä ei suositella, sillä kuori repeää liian kovassa lämpötilassa ja aiheuttaa nesteiden karkaamisen. Poistettuasi boereworstin grillistä/hiililtä annan sen levätä noin 2-3 min ennen tarjoilua.

Valmistusaika ±20 min (mehukas) tai ±30 min (läpikypsä ja kuivempi).

Boereworsin kypsentäminen paistinpannulla

Älä keitä boereworsia ennen paistamista. Käytä pannulla vähän kasviöljyä tai oliiviöljyä, vain sen verran, että makkara ei tartu pannuun. Paista boereworsia keskilämmöllä kunnes ne ovat kullanruskeita molemmilta puolilta. Paistaminen kestää noin 10 min per puoli. Varo, ettet riko makkaraa tai sen kuorta kääntäessäsi sitä.

Valmistusaika ±20 min (mehukas) ja ±30 min (läpikypsä).

Boereworsin kypsentäminen uunissa

Älä keitä boereworsia ennen grillaamista. Lämmitä uuni noin 200C asteeseen. Hiero boereworsin tai makkaroiden pintaan ohut kerros kasviöljyä tai oliiviöljyä ja laita boerewors uunin kestävään pannuun tai vuokaan. Varmista, että astia on tarpeeksi iso, sillä boerewors turpoaa kypsyessään. Käännä boerewors noin ±10 min paistamisen jälkeen. Varo, ettet riko boereworsia tai sen kuorta kääntäessäsi sitä. ±20 minuutin jälkeen boerworsin pitäisi olla valmista nautittavaksi.

Boereworsin kypsentäminen Airfryerissa

Aseta ilmankuivaimen lämpötilaksi 180 C ja ajaksi 15 minuuttia. Aseta pakastetut Boerewors-juomat ilmankuivausrumpuun ja aloita paistaminen. Kun 7,5 minuuttia on kulunut, käännä boereworsit ympäri ja kypsennä vielä 7,5 minuuttia. Testaa Boereworsin sisälämpötil

Kotiin      Näytä kaikki tuotteet