Kuivatun naudanlihan/biltongin säilyttäminen

Siitäkin huolimatta, että kuivatut lihamme eivät sisällä keinotekoisia säilytysaineita, niitä voidaan säilyttää useita kuukausia oikeissa olosuhteissa. Tämä johtuu palvausprosessista sekä mausteista, joita käytetään valmistusvaiheessa.

Tärkein sääntö on pitää kuivatut lihat viileässä, hyvin tuuletetussa, suhteellisen kuivassa ympäristössä. Näissä olosuhteissa kuivattu liha säilyy hyvin, ja sitä voidaan säilyttää useita kuukausia. Muistathan, että liha jatkaa kuivumista säilytettäessä muualla kuin pakastimessa.

Älä koskaan pidä kuivattua lihaa suljetuissa muovirasioissa, -pakkauksissa tai -kelmussa, ellei sitä säilytetä pakastimessa. Kun jäätynyt kuivattu liha otetaan pakastimesta, poista se välittömästi muovipakkauksestaan ja käytä liha muutaman tunnin kuluessa. Vakuumipakkaaminen ennen jäädyttämistä olisi paras vaihtoehto.

Lihan ottaminen pois pakastimesta ja sulattaminen saa lihan pintaan kertymään nestettä siitäkin huolimatta, että se olisi vakuumipakattu. Tämä johtaa lihan homehtumiseen. Jos et aio käyttää koko palaa kerralla, leikkaa lihasta haluamasi osa ja siirrä loppuosa välittömästi takaisin pakastimeen.

Viileässä, hyvin ilmastoidussa ja kuivassa säilytettynä liha jatkaa kuivumistaan. Tällöin lihan pintaan saattaa muodostua vaalea matta kerros. Tämä johtuu palvauksessa käytetystä suolasta, eikä ole vahingollista. Pintakerros ei kuitenkaan saisi näyttää nukkaiselta.

Mahdollinen home on usein nukkaisen näköistä kasvustoa, joka voi olla väriltään voimakkaan valkoista, harmaata tai esiintyä vihertävinä pilkkuina. Jos huomaat lihassa jotain näistä merkeistä, älä syö sitä. Hävitä liha välittömästi!

Jos olet epävarma, etsi Googlesta hakusanalla biltong mould saadaksesi lisätietoa siitä, miltä home kuivatun lihan pinnassa näyttää. Huom: Kaikki haussa löytyvät kuvat eivät ole homeisesta lihasta!

Kotiin      Näytä kaikki tuotteet