Jamie Mäkisen herkullinen hapankaali

Hapankaalin tekeminen on suhteellisen suoraviivainen prosessi; kaalia ja suolaa astiaan ja valmista tuli. Kuten useimmissa kotiruoissa, erilaisia variaatioita on lukematon määrä.

Hapankaalin valmistaminen on helppoa ja hyvin vaikeaa möhliä. Suosittelen kokeilemaan, lopputulos on herkullista ja myös hyväksi sinulle.

– Kaalin viipaloiminen –

Itse ostin käsikäyttöisen viipalointikoneen Punaisen Ristin kirpparilta, ja olen kokenut tämän toimivan parhaiten. Olen myös viipaloinut kaalin käsin veitsellä puisen leikkuulaudan päällä, ja olen kokeillut raastaa ja viipaloida kaalin myös monitoimikoneella. Käytä sinulle parhaiten sopivaa tapaa.

– Alkuun tarvitset –

 • kaalinpään
 • 3 rkl suolaa
 • lasipurkin (omani vetää 3 litraa)
 • viipalointivälineet
 • jotain painoksi kelpaavaa

Ohjeet:

 • Pese ja huuhtele purkki, kätesi ja kaikki käyttämäsi välineet huolellisesti.
 • Ripottele hieman suolaa purkin pohjalle. Poista 2-3 ensimmäistä kerrosta kaalinlehtiä ja laita ne sivuun. Pidä ne niin ehjinä kuin pystyt.
 • Viipaloi kaalisi. Viipaleiden koon voit päättää itse. Osa pitää ohueksi viipaloidusta, osa hieman erikokoisista paloista, ja osa taas pienestä silpusta jota saa tehtyä monitoimikoneella. Oman makusi mukaan! Ota kourallinen kaalia ja laita se purkkiin. Ripottele päälle lisää suolaa. Jatka kunnes kaali ja suola on käytetty loppuun.
 • Noin puolessavälissä prosessia purkkisi alkaa täyttyä, ja silloin kaalia täytyy alkaa painamaan alaspäin. Käytä puhtaita käsiä tai puhtaita puisia keittiövälineitä (kuten puista lihanuijaa tai jotain muuta puista välinettä, jonka löysit mummosi laatikosta, mutta jonka käyttötarkoitus on aina ollut sinulle arvoitus), tai vaikkapa perunanuijaa. Tarkoituksena on saada kaalin seasta kaikki ilma pois ja saada kaali ja suola tiiviisti purkkiin niin, että kaalissa olevat nesteet alkavat suolan vaikutuksesta valua ulos.
 • Kun purkki on täysi ja olet saanut tiivistettyä kaalia niin, että nestettä alkaa jo erittyä, voit asettaa kokonaisen kaalinlehden kaali-suolaseoksen päälle (leikkasin omani mahtumaan näppärästi purkkiin sekä poistin lehden kovat osat niin, että siitä tuli joustavampi). Seuraavaksi kaalin päälle on asetettava painoa, jotta se pysyy kasassa. Itse laitoin muovisen kannen kaalinlehden päälle ja sen jälkeen asettelin kannen päälle toisen puhtaan lasipurkin, joka mahtui ensimmäisen sisään. Tässäkin kohtaa voit käyttää mielikuvitustasi ja käyttää mitä vain, mitä keittiöstäsi löytyy.
 • Tavoitteena on pitää kaali upoksissa niin, että seokseen ei pääse sekoittumaan ilmaa. Hyvin tavallinen keino on täyttää suljettava pussi vedellä ja asettaa se kaalin päälle. Vesipussi painaa kaalia alaspäin ja täyttää purkin reunojaan myöten niin, ettei purkkiin pääse ilmaa. Olen joskus tehnyt näin onnistuneesti, mutta toisaalta eräällä kerralla vesipussi pääsi rikkoutumaan ja kaaliin sekoittui ylimääräistä nestettä. Omasta mielestäni kannen päälle asetettava paino toimii parhaiten, mutta hei, olen käyttänyt myös puutarhastani löytynyttä kiveä… Jatka ihmeessä kokeilujasi löytääksesi oman ratkaisusi.
 • Peitä purkki. Itse peitän purkkini liinalla ja kuminauhalla, tällä pyritään suojaamaan hapankaali pölyltä sekä lämpimämpinä kuukausina pitämään ötökät poissa. Purkki seisoo keittiönpöydälläni vähintään viisi päivää, mutta yleensä annan sen olla ainakin 10 päivää. Pidä purkki poissa suorasta auringonvalosta.
 • Tarkista tuotostasi tasaisin väliajoin. Pidä huoli, että purkissa oleva neste peittää kaalin. Paina kaalia alaspäin saadaksesi mahdolliset ilmakuplat pois, tiivistääksesi kaalia sekä pitääksesi nesteen tarpeeksi korkealla. Hapankaalistani huolehtiminen on vähän kuin pitäisi huolta tamagotchista, tosin hapankaalini ei ole koskaan kokenut tamagotchin kohtaloa, mikäli sattuu unohtumaan hetkeksi.

Lisäykset:

– Siemenet –
Sanotaan, että siemenien lisääminen hapankaaliin estää homeen muodostumista. Ne myös tuovat lisää makua käytetystä siemenestä riippuen. Kuminansiemenet ovat käytetyimpiä, mutta olen tehnyt maukkaita eriä myös sinapinsiemeniä ja korianterinsiemeniä käyttäen (en yhtä aikaa tosin, mutta kuka tietää..?). Laitoin juuri yhden erän tulemaan tillinsiemenillä maustettuna. Epäilen, että siitä tulee fantastista, mutta tiedän varmasti noin viikon kuluttua.

– Muut vihannekset –
Porkkana ja valkosipuli ovat tavallisimpia hapankaaliin lisättäviä vihanneksia, jos niistä pitää. Vihannesten lisäämisessä on vain mielikuvitus rajana. Henkilökohtaisesti olen perinteisen hapankaalin kannattaja ja uskaliaimpiin kokeiluihini olen sekoittanut punaista ja vihreää kaalia sekä lisännyt aiemmin mainittuja siemeniä. Kokeile, mitä sinä keksit hapankaaliisi sekoittaa ja jätä ihmeessä kommentti kokemuksestasi.

Mitä jos jotain menee pieleen?
Muista, että hapankaali haisee hapankaalilta, se ei ole varsinaisesti ruusukimppu. Jos se kuitenkin alkaa haisemaan epätavallisen pahalta, saatat joutua aloittamaan alusta. Myös limaisuus on merkki siitä, että kaikki ei ole kohdallaan. Jos sen sijaan hapankaalin päälle on muodostunut valkoista kerrostumaa, se on aivan normaalia ja päällimmäisen kerroksen kuoriminen riittää.

En ole koskaan kokenut hapankaalia valmistaessa sen kummempia vastoinkäymisiä kuin pienten hometäplien ilmestymistä niihin kohtiin, jotka eivät ole olleet kunnolla upoksissa nesteessä. Ne voi vain nyppiä ja heittää pois. Luonnollisesti jos purkissa kasvaa isompi home-esiintymä, koko hapankaalierä on heitettävä pois.

Kotiin      Näytä kaikki tuotteet