Etelä-Afrikan historiaa lyhyestia

Historiaa osoittaa, että Afrikan eteläistä osaa asuttivat alkujaan Sanin ja Khoekhoen kansat, joita kutsuttiin yleensä nimellä Khoisan. Useita satoja vuosia ennen ensimmäisten eurooppalaisten saapumista, bantua puhuvat kansat pohjoisesta muuttivat etelämmäs ja asettuivat pääasiassa Etelä-Afrikan koilliseen ja itäiseen osaan.

Vuonna 1652 hollantilaiset asettuivat Afrikan eteläisimpään kärkeen Cape Towniin ylläpitääkseen siirtokuntaa, jonka tarkoitus oli tukea heidän idän vientikauppaansa.

Hollantilaiset toivat ensimmäiset orjat Etelä-Afrikkaan noin vuonna 1654. Vuosien saatossa orjia alkoi tulla yhä enemmän. He olivat alun perin kotoisin Länsi-Afrikasta, Bengalista, itäisestä Intiasta, Madagascarilta, Indonesiasta ja Malesiasta.

Vuosina 1688 ja 1689 uudisraivaajia saapui Ranskasta ja Belgiasta (hugenotit).
Erinäisten vaiheiden jälkeen Iso-Britannia sai Cape Townin ja loput Etelä-Afrikasta valtansa alle viimeistä kertaa vuonna 1806. Vuonna 1820 brittiläiset uudisasukkaat saapuivat Etelä-Afrikkaan.

Ensimmäiset intialaiset saapuivat Etelä-Afrikkaan noi vuonna 1654. Seuraavien viiden vuoden aikana pieniä määriä intialaisia saapui Etelä-Afrikkaan aika ajoin. Vuonna 1860 heitä saapui suurempi joukko Natalista velkaorjina.

Vuosien saatossa ihmisiä saapui ja asettui Etelä-Afrikkaan vaihtelevista syistä useista maista, kuten Iso-Britanniasta, Irlannista, Mosambikista, Angolasta, Lounais-Afrikasta/Namibiasta, Kiinasta, Zambiasta, Rhodesiasta/Zimbabwesta, Kongosta, Nigeriasta ja monista muista.

Kaikki ihmiset toivat mukanaan pienen palan omaa kulttuuriaan tehden Etelä-Afrikasta todellisen sateenkaarivaltion. Modernin Etelä-Afrikan ruokakulttuuri on saanut vaikutteita kaikista eri kulttuureista, joita siellä on nähty jo sukupolvien ajan.

Eteläafrikkalaisina meillä on muutamia ruokalajeja, joita ilman emme voi elää. Klassisia esimerkkejä ovat Boerewors ja Biltong.

Biltong –hollantilaista alkuperää. Bil tarkoittaa kankkua/takamusta ja tong kieltä tai suikaletta. Biltong on ilmakuivattua, palvattua lihaa joka on samankaltaista pohjoisessa perinteisemmän kuivatun lihan kanssa, mutta niiden maku ja valmistustavat eroavat toisistaan.

biltong

Boerewors –hollantilaista alkuperää ja suoraan käännettynä tarkoittaa maanviljelijän makkaraa. Boereworsista on olemassa monia eri variaatioita, joiden maut vaihtelevat sen mukaan, millä Etelä-Afrikan alueella sitä valmistetaan.

Kotiin      Näytä kaikki tuotteet